Dessa balkan inspirerade gifflar såg jag på nätet för ett år sedan och tyckte dem såg spännande ut. 
Allt som ser spännande ut måste prövas ju. 
Så även dessa. 


Jag fyllde inte mina  med något, den gången. Men visst kan du lägga på en klick Nutella,försegla kanterna och sedan  rulla dem. 



Recept som jag hittade, översatte och använde mig av kommer här: 

2 färgade gifflar

2 dl fingervarm mjölk  
2 dl raps olja
1 jäst - 50g 
3 msk socker
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
Ca 500 g vetemjöl
3 msk kakao

Smula ner jäst i en bunke, häll i mjölken och rör runt tills jästen löst upp sig. 
Häll mjöl,bakpulver,  socker, olja, salt och blanda i hop ingredienserna. 

Ta halva degen och lägg den i en separat bunke, där tillsätter du nu 3-4 msk kakao. 
Knåda den bruna degen tills den e slät och fin, täck med bakduk och knåda även den ljusa degen och täck den också. 

Låt jäsa ca 30 min. 

När den är färdig jäst, knådar du i genom en deg i taget på mjölat bakbord.
Kavla nu ut den bruna så att den blir så rund som möjligt, kavla även den ljusa och försök och få den jämn stor.


Lägg nu den ljusa degen över den mörka. Skär degen i fyra delar och fjärdedelarna i ytterligare delar. 



Skär två-tre små snitt i spetsen på triangeln, om du vill ha ett roligare  mönster på dina gifflar
Rulla från bredsidan ner.
Vill du ha ljus yta, vänd bara på triangeln du har skurit ut och rulla. 
Lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt vila ca 10-15 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Grädda mitt i ugnen, tills gifflarna fått fin färg på ytan. Ca 15-20 minuter. 

Gör sockerlag  genom att koka upp 1 dl vatten med 2 dl socker, låt sjuda en liten stund, ta av från värmen och pensla gifflarna. 


Själv tycker jag att sockerlagen är bra när dem precis är ny gjorda, gifflarna blir så glansiga och fina. Sen blir den grumlig och torr. 
Prova annars att pensla med lite ljus sirap som du spär ut med en msk vatten. 
Eller med ett uppvispat ägg som du spär ut med en msk vatten.